Együtt a tiszta környezetért

teszedd_kint-470x330.jpgAz elmúlt évek hagyományai nyomán idén is több helyszínen szedték a szemetet az önkéntesek április 21. és május 1. között a kerületben a Teszedd akció keretében. A Teszed-Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció immár hatodik alkalommal valósult meg országszerte, amely hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Azért szervezik meg ezt az akciót minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket.

Az Igló utcai melletti tisztást évek óta a Hongarocontrol munkatársai, míg a Havanna-lakótelepet a helyi Fidelitas és IKSZ tagjai igyekeznek megtisztítani az illegális hulladékoktól. Szemétben most se volt hiány, idén is rengeteg szemetet szedtek össze az önkéntesek.

13082626_1202992446392121_6577706803148921985_n.jpg

A furcsa az egészben, hogy a kerület bizonyos pontjain minden évben rengeteg illegális szemétlerakás történik és minden évben ugyanakkora mennyiségű hulladékot gyűjtenek össze a Teszedd akciónak köszönhetően a kerület különböző pontjain az önkéntesek.

Pedig az önkormányzat mindent megtesz a jelenség visszaszorítása érdekében, sőt rendkívül megszigorodtak a bírságolási feltételek azokkal szembe, akik illegális hulladékot tesznek ki. Ezek a személyek akár 150 ezer forintos bírsággal is sújthatóak, valamint ha olyan hulladékot helyeznek ki, amiről bebizonyosodik, hogy környezetkárosító akkor 3 éves szabadságvesztéssel is büntethető a törvény szerint.  Azonban sajnos mindig vannak olyan emberek, akiket semmi sem riaszt vissza és mindig próbálkoznak újra és újra. Az ő esetükben az egyetlen járható út a tettenérés és a maximális büntetési tételek alkalmazása.

 2016-ban csaknem 200 ezren szedték önkéntesen a szemetet Magyarországon több mint 200 helyszínen, köztük Pestszentimre-Pestszentlőrinc több pontján is.

-GOBÉ-