Több só, több tej – változik a menzarendelet!

gyermek_etkezes.jpgMódosítják a közétkeztetési rendeletét, a változtatási tervek között egyebek mellett az is szerepel, hogy több friss tejet adnának a gyermekeknek .

Tavaly szeptemberben vezették be a rendeletet, amelynek az volt a célja, hogy a közétkeztetésben naponta részt vevő több mint egymillió gyermek minél egészségesebben táplálkozzon. Száműzni akarták a mesterséges alapanyagokat, csökkenteni a só és a cukor túlzott mennyiségét, ugyanakkor azt szerették volna, ha az ételek továbbra is megfelelnek a magyar ízlésvilágnak.

Folyamatosan figyelték a visszajelzéseket most bizonyos pontokon módosítják a jogszabályt. Az érintettek gyakran kifogásolták, hogy túl kevés sót tesznek az ételekbe. Az idősebb korosztályok esetében eddig is csak lépcsőzetesen csökkentették a sótartalmat, most ezt a fokozatosságot a fiatalabbakra, így az egy-három és a négy-hat évesek csoportjára is kiterjesztették.

A cél nem a só teljes elhagyása, az viszont igen, hogy az ízesítés mértéke az egészségügyi határérték alatt maradjon. A tervezett módosítás lényege, hogy a sócsökkentés kevésbé legyen drasztikus.

A változtatások másik fontos eleme, hogy több friss tejet kell adni a gyermekeknek. Ezzel együtt az is cél, hogy a háromévesnél idősebbek magasabb zsírtartalmú, „természetesebb” tejet kapjanak.

A harmadik legfontosabb változás , hogy még tovább szigorítanák, minden korosztály esetében tiltanák az édesítőszerek használatát. A tervezett módosításokat még az ősszel életbe lépteti.

 

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Hírek BP18ker facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/hirekbp18ker

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.hirekbp18ker.blog.hu