Már online is elérhető a Kenyér és tank című kötet

18kerulet19561.jpgA XVIII. kerületnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit bemutató kiadványa korábban 2007-ben, 300 példányban jelent meg a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény kiadásába. A bővített változat február végén 550 példányban 210 oldalban látott napvilágot – mondta Heilauf Zsuzsanna történész muzeológus, a könyv szerkesztője a Rádió Orienten.

A Kenyér és tank – 1956 pestszentlőrinci és pestszentimrei eseményei című kiadvány először 2007-ben 300 példányban jelent meg és minden darabja elfogyott. A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án mutatták be az új, bővített kiadványt, amely már550 példányban és 210 oldalban látott napvilágot. A bővített könyv az 1956-os Emlékbizottság által kiírt Mansfeld Péter pályázat keretében megnyert 1 millió 485 ezer forintból valósult meg. Az önkormányzat a teljes pályázati összeget az újratördelésre és a kiadásra fordította.

A kiadvány egyfajta kézikönyvként kíván szolgálni, tanulmányokat, visszaemlékezéseket, dokumentumokat és függeléket is tartalmaz – ismertette Heilauf Zsuzsanna hozzátéve, a bővített kiadás újabb anyagokkal (egy tanulmánnyal, két visszaemlékezéssel és a helyi eseményeket ismertető két verssel, valamint újabb fotókkal) gazdagodott, javították és kiegészítették az országos, a budapesti és a helyi eseményeket párhuzamosan követő kronológiát, ugyanakkor könnyebben olvasható formát kapott.

Húsz visszaemlékezés mutatja be a legkülönbözőbb szempontokból a helyi történéseket, a kislexikonban pedig a helyi események fontos résztvevőinek rövid életrajzai kaptak helyet. A fegyveres harcokban elhunytak mellett a megtorlások áldozatainak névsora is megtalálható a kiadványban.

Mint azt Heilauf Zsuzsanna kifejtette, Pestszentlőrinc-Pestszentimre az országos forradalmi események fontos részese volt. 1956 őszén a két laktanyában jelentős számú magyar katonaság állomásozott. Amíg lehetett, ide, a Ferihegyi közforgalmi repülőtérre érkeztek a segélycsomagok és ez volt az első helyszín, amelyet novemberben először elfoglaltak a szovjetek. Számtalan áldozatot követelt, amikor november 4-én egy szovjet tank belelőtt a kenyérért sorban álló tömegbe a Béke téri Fröhling pékség előtt.

 A Kenyér és tank – 1956 pestszentlőrinci és pestszentimrei eseményei című könyv ingyenesen beszerezhető, és a teljes anyaga online is hozzáférhetővé vált az 18ker1956.hu honlapon.

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Hírek BP18ker facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/hirekbp18ker

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.hirekbp18ker.blog.hu 

Címkék: 1956