Poszt-stop, avagy így kerülhetők el a nyári betörések

betoro_miabonyunk_hu.jpgA nyár a legtöbb ember számára a szabadságok idejét jelenti, amelynek élményét könnyen tönkre tehetik a nyaralás ideje alatt történő betörések. Ennek elkerülése érdekében kerülni kell a közösségi oldalakon történő megosztásokat, valamint érdemes megtenni néhány biztonsági óvintézkedést is – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Minyóczki Árpád, a 18. kerületi Rendőrkapitányság új vezetője. Hogy melyek ezek? Kiderül cikkünkből.

Hogyan előzhetők meg a nyári betörések?

A nyári szabadságok, elutazások nyugalmát könnyen megzavarhatják, az élményeket tönkre tehetik az esetleges betörések. A betörők ugyanis leginkább az elhagyott, láthatóan már néhány napja üresen álló lakásokba vagy házakba mennek be – mondta Minyóczki Árpád. Mint arra a rendőrkapitányság vezetője rámutatott, bár külterület révén a 18. kerületben viszonylag kevés a betörések száma, a tulajdonosok többsége nagyon keveset tesz a biztonsága érdekében. „Bár száz százalékos védelem nincs, de a betörök inkább olyan ingatlant választanak, ahol hiányoznak az alapvető biztonsági felszerelések” – emelte ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a leginkább a bűnözők által kedvelt helyen, a földszinten és az első emeleten található lakásokban általában már jobban odafigyelnek a védelemre, s rácsokkal védik az ablakokat és az ajtókat.

Elutazás esetén szükséges néhány biztonsági óvintézkedést tenni. „Érdemes megkérni egy hozzánk közel álló személyt vagy akár a szomszédot, hogy ürítse ki a postaládát vagy néha kapcsolja fel a villanyt egy-egy fél órára a lakásban” – mondta el példaként. Kiemelte: az sem ritka, hogy családi házaknál nyitva hagyják a kapukat vagy a bejárati ajtót.

Emellett a nyaralni indulók a közösségi oldalakon történő megosztásokkal felhívják a figyelmet arra, hogy éppen nem tartózkodnak otthon. „Annak kiposztolása, hogy három hétig nem lesz valaki otthon felelőtlenség” – hívta fel a figyelmet.

A nyáron sok gyermek felügyelete nem megoldott, akik ez által különböző veszélyeknek vannak kitéve. Az ezzel történő megismerkedés érdekében a 18. kerületben a kapitányság szervez olyan táborokat, ahol a gyerekek egyrészt megismerkedhetnek a rendőrségi munkával, másrészt önvédelmet is tanulhatnak – ismertette Minyóczki Árpád.

Cél: a lakosság biztonságérzetének javulása…

A rendőrség általános célja, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete növekedjen. „Az nem lehet cél, hogy ne történjenek bűncselekmények, mert az lehetetlen. A súlyosabb bűncselekmények számának csökkentése azonban lehetséges, s az adatok azt mutatják, jól haladunk ennek irányába” –mondta Minyóczki Árpád.

…és az ifjúság védelme

Ezen kívül kiemelten foglalkoznak az ifjúságvédelemmel már az óvodáskortól kezdve. Ennek keretében olyan nyílt napokat szerveznek, amelyek során a rendőrségi munkába nyerhetnek bepillantást a fiatalok, s a program részeként a kerületi bíróság is tart nyitott napot a gyerekek számára. A 14. életévhez közelítő vagy azt már betöltő tinédzserek számára fontos a jogkövető magatartás megismerése - mutatott rá a rendőrkapitány.

(orintpress.hu)