Magyar áldozata is van az ámokfutásnak

church_candles_banner.jpgKilenc emberrel, majd magával is végzett egy iráni–német állampolgárságú férfi pénteken Münchenben. Az ámokfutásnak magyar áldozata is van.

Lelőtt kilenc embert, megsebesített 27-et, azután pedig magával is végzett egy 18 éves fiatalember pénteken Münchenben. Az iráni–német állampolgárságú elkövető nem válogatott: három nőt és öt kiskorút is kivégzett, köztük egy 2001-es születésű magyar fiút. Lapzártánkkor a sérültek közül hárman még életveszélyes állapotban voltak.

A bajor rendőrségre 18 óra körül futott be az első jelzés arról, hogy a München szélén található Olympiapark egyik gyorsétteremében lövöldözés tört ki, majd nem sokkal később az OEZ bevásárlóközpontból is fegyverropogásról érkeztek hírek.

Bár az utólagos kommunikáció szerint a rendfenntartók jól végezték a dolgukat, a támadást követő órákban elképesztő fejetlenség uralkodott: nem lehetett tudni, hány elkövető van, hol tartózkodnak, és hány helyszínen indítottak el akciókat. Jellemző példa a káoszra, hogy az első hírek szerint a három elkövető a metróaluljárókba menekült, ami miatt a bajor főváros teljes tömegközlekedését leállították. Az egyetlen tettest végül egy kilométerre a OEZ-től találták meg, már holtan.

Az biztos, hogy terrortámadás történt, ugyanakkor a rendőrség közlése szerint nem vallási fanatizmus áll a tragédia mögött. A kettős állampolgárságú Ali David Sonboly Németországban született, szomszédai csendes, visszahúzódó személyiségként írták le. Tavaly nyár óta tervezhette a merényletet, ehhez az internetes feketepiacról szerzett be egy Glock típusú fegyvert, amelyet 57-szer sütött el pénteken. Ali lakhelyét a rendőrök átkutatták, ott bukkantak olyan bizonyítékokra, amelyek szerint a fiatal férfi nagy tisztelője volt Anders Behring Breiviknek és Tim Kretschmernek is. Előbbi 2011 nyarán a norvégiai Oslóban és Utoya szigetén 77 embert ölt meg, utóbbi pedig 2009-ben, 17 évesen egykori általános iskolájában gyilkolt meg 15 diákot és tanárt.

A rendőrök megtalálták Ali David Sonboly saját kezűleg írt végrendeletét is, amelyben megindokolja tettét. Ennek részletei egyelőre nem ismertek. A fiú 2015 nyarán pszichiátriai kezelés alatt állt.

(lokal.hu)