Különalkut kötött a fővárosról az MSZP és a DK

kunhalmi-gyurcsany-foto-zalataj-huszti-istvan.jpgGyurcsányék és a szocialisták már megállapodtak egymással a tizennyolc budapesti egyéni választókerület felosztásáról – derül ki a Magyar Idők birtokába jutott dokumentumból, melynek hitelességét MSZP-s politikusok is megerősítették.

A lap információi szerint Gyurcsány Ferenc, Kunhalmi Ágnes, Molnár Zsolt és Molnár Gyula többször is egyeztetett a listáról, miközben a baloldali pártok épphogy megkezdték az egyeztetést az előválasztásról.

A Magyar Idők birtokába került dokumentumból kiderül, hogy az MSZP-nek tizenegy, a Demokratikus Koalíciónak hét egyéni választókerület jut a fővárosban. A különalku szerint azok, akik 2014-ben már nyertek, 2018-ban is újraindítják. A szocialistáknál ezek közé tartozik Hiszékeny Dezső, Tóth Csaba, Burány Sándor, Kiss László és Hiller István, a DK-ból pedig Oláh Lajos.

A megegyezés szerint a szocik Molnár Gyula pártelnököt, Bárány Balázs, Tüttő Katát, Pál Tibort, Bárándy Gergely, Kunhalmi Ágnest (XVIII.kerület); a dékások Vágó Istvánt, Varju Lászlót, Vadai Ágnest, Élő Norbetet, valamint Lakos Imrét indítanák 2018-ban.

A dokumentum hitelességértől több szocialista politikust is megkérdezett a Magyar Idők. Névvel senki sem vállalta a nyilatkozatot, de öten is megerősítették, hogy ez lehet a titkos lista, amiről az MSZP és a DK megállapodott. Elmondásuk szerint Gyurcsány, Kunhalmi, Molnár Zsolt és Molnár Gyula több körben is egyeztetett. A háttéralku a fővárosi MSZP háta mögött született meg. A megállapodás miatt rengeteg a sértődött politikus, így a források szerint nem véletlen, hogy többekhez is eljutott.

760x0.jpg

A kiszivárgása roppant kellemetlenül érinti a szocialistákat és a Gyurcsány-pártot, hiszen nemrég még közösen ünnepelték október 23-át a még náluk is kisebb pártokkal. „Az asztalhoz kell hívni mindazokat, akik tisztességesek, és ugyanazt akarják, mint mi, nem engedhetik meg magunknak a demokraták az önzők világát” – mondta ünnepi beszédében Gyurcsány, a nagy ámító, miközben már ott figyelt Molnár Gyuszi laptopján az Excel-tábla, hogy a DK-s és szoci jelöltek melyik körzetben indulnak. Tegye fel a kezét, aki szerint Gyurcsánytól nem telik ki egy ilyen paktum! Senki? Na ugye.

Persze ahogyan azt várni lehetett a  Párbeszéd és a Bokros-féle pártok átverését Gyurcsányék most azzal próbálják leplezni, hogy a Magyar Időket vádolják hazugsággal. Azt azonban az őszödi beszéd óta bizonyítottan tudható, hogy a hazugságot és az igazságot gyakran sajátosan értelmezik a baloldalon.

A tagadás érthető. Az ellenzéki pártok között nemrég szó volt egy esetleges előválasztásról, amelynek e megállapodás nyilvánosságra kerülése után nem sok értelme van. Ráadásul a fű alatti választókörzet-felosztás nem csökkenti az ellenzéki pártok közti bizalmatlanságot sem. Bár ezek után még bizalmatlanságról sem érdemes beszélni, hiszen a DK és az MSZP tulajdonképpen ejtette a többi pártot. Az Együttből nemrég kivált Pápa Leventének volt igaza, amikor azt mondta, már leosztották a helyeket a hátuk mögött. Persze lehet, hogy majd kiszúrják a MoMa vagy a Szolidaritás szemét valami listás hellyel, de a lényeg változatlan marad. Ezek a pártok nagyon is, de át lettek verve. Hazudtak nekik azok kikkel együtt kellett volna működniük.

Kényes helyzetbe került a szocialista frakció is. Bár igaz Molnár Gyuláról már szoci elnökké választásakor tudvalevő volt, hogy Gyurcsány Ferenc kottáiból játszik, azonban ilyen hirtelenjében létrejövő háttéralkura senki nem számított még a tagság sem. Ennek következtében megállapítható, hogy felesleges álmodozni egy olyan összefogásról, amelyben Karácsonyék, Szigetváriék és Bokrosék is együtt vannak Gyurcsánnyal és egy szavazóitól megfosztott MSZP-vel. A nagy ellenzéki szövetségnek valamivel kevesebb az esélye, mint egy Havas Szófia-­lovasszobornak a Corvin közben.

A nagyobb ellenzéki alakulatok számára már eddig is világos volt, hogy a mikropártokkal csak a baj van. Ezen pártocskák tömegbázisa sehogy sem növekszik, már a Kétfarkú Kutya Párt is beelőzte őket. Gyakorlatilag nincs szükség rájuk. Ez a logikus üzenete Gyurcsány és Molnár paktumának. Jól illeszkedik az események a sorába az a információ, miszerint Gyurcsány Ferenc vagy felesége, Dobrev Klára a következő választáson miniszterelnök-jelöltként indulna, Molnár Gyula pedig főpolgármester-jelöltként méretné meg magát. A Demokratikus Koalíció nem másokat, mint a szocialista szavazókat szondáztatja arról, milyen esélyei lennének a hatalmat felosztó Gyurcsány–Molnár-párosnak. Nem teszetoszáskodnak. Előrébb járnak, mint azok az ellenzéki pártok, amelyek még azt sem döntötték el, hogy miről tárgyaljanak és kivel.

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Hírek BP18ker facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/hirekbp18ker

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.hirekbp18ker.blog.hu