Okos mérőórákat kap kerületünk

meroora_kint-470x330.jpgDecembertől nagyjából 60 ezer okos mérőórát telepítenek a főváros több kerületébe – köztük a XVIII-ba is –, ezek szolgáltatják majd az adatokat a víz-, gáz-, távhő- és áramfogyasztásáról.

Az „okos mérőórák” a hagyományos mérőórákkal szemben nem csak az aktuális fogyasztást tudják megmutatni, hanem a fogyasztás mértékét az egyes tarifaidőszakokra lebontva is.

A modern eszközökön tárolt adatokat egy okos mérési központ tárolja – ebben olyan számítógépes rendszerek és alkalmazások lesznek, amelyek segítségével a felhasználó egy internetes oldalon, vagy akár a mobiltelefonján is informálódhat a közüzemi fogyasztásáról.

Az újfajta mérőórák energiát is spórolnak majd, mégpedig úgy, hogy naprakész információt továbbítanak a fogyasztóknak és a közüzemi szolgáltatóknak egyaránt.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy a projekt egy országos, intelligens hálózati rendszer előkészítését szolgálja.

A KOM Központi Okos Mérés Zrt. projektjének megvalósítására 21 millió euró áll rendelkezésre, amelyet a kormány a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó jövedelemből biztosított az Európai Unió (EU) engedélyével – írta az MTI pénteken.

A projektet az EU folyamatosan ellenőrzi majd. Az okos mérőórákat a XVIII. kerületben is felszerelik.

(tovabb18.hu)

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Hírek BP18ker facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/hirekbp18ker

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.hirekbp18ker.blog.hu