Bővítéshez sem kell már engedélyt kérni

screen-shot-2010-04-04-at-13_16_56-e1270381353573.pngA bürokráciacsökkentés jegyében az év elejétől újabb egyszerűsítések léptek életbe a családi házas építkezések szabályaiban. A könnyítésekkel együtt ugyanakkor biztosítékokat is beemeltek az előírások közé.

Számos, a családi házak építését érintő változás lépett hatályba az év elején. Az egyik fontos újdonság, hogy tervezőnek és a kivitelezőnek egyaránt kötelező lesz felelősségbiztosítást kötnie. Így a jövőben a tervezési szerződésben a tervezőnek nyilatkozatot kell tennie a biztosítás meglétéről. Az előírás azokra az esetekre vonatkozik, amelyeknél a szerződést már az idén kötik meg, és az ez alapján végzett tevékenység elektronikus építési naplójának készenlétbe helyezése február 16-át követően történik meg. Hasonló felelősségbiztosítással kell rendelkeznie a kivitelezőnek is abban az esetben, ha a szerződéskötés január 1-jét követően történik, és ha a kivitelezés február 1. után kezdődik el.

A Magyar Mérnöki Kamara magyarázata szerint a felelősségbiztosításnak fedezetet kell nyújtania a biztosított tevékenység körében felmerülő mindennemű károkozásra, így a személyi balesetekre is. Sőt ki kell terjednie a tervező alvállalkozója vagy az általa bármilyen jogviszonyban foglalkoztatott másik tervező tevékenységére és művezetésére éppen úgy, ahogy a generálkivitelező alvállalkozóinak a munkájára is. A szabályozás a felelősségbiztosítás mértékét sávokhoz köti: a legfeljebb 50 millió forintos beruházások, az 50 és 100 millió forint közöttiek, valamint a 100 millió forint fölötti költségűek esetében is más-más arányok szerint kell kiszámítani ennek mértékét.

Szintén év eleji változás, hogy a jogalkotó kiterjesztette az úgynevezett egyszerű bejelentés körét. Az Építésijog.hu írása alapján ez valójában annyit jelent, hogy január 1-jétől a 300 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépületeket – a műemlékek kivételével – generálisan beemelték az egyszerű bejelentés hatálya alá. A törvénymódosítással így már nemcsak a ház felépítése, hanem a meglévő lakóépület bővítése, átalakítása is ezzel az egyszerűsített eljárásrenddel történik, amennyiben az építési munkák elvégzése után sem haladja meg az épület nagysága a 300 négyzetmétert.

Mindemellett a családi ház felépítéséhez szükséges tereprendezést és támfalépítést is meg lehet már valósítani külön építési engedély nélkül. Fontos, hogy e munkálatokra is ki kell térni az e-naplóba feltöltött kivitelezési dokumentációban. A szakportál szerint külön figyelmet igényelt, hogy a törvény korábban kizárólag a lakóépületekre állapította meg e sajátos szabályokat, vagyis ha az egyszerű bejelentéssel zajló építés során tereprendezés vagy támfal­építés vált szükségessé, akkor ezekre külön építési engedélyt kellett kérnie az építtetőnek. Ennek elmaradása korábban komoly jogkövetkezményekkel járt.

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Hírek BP18ker facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/hirekbp18ker

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.hirekbp18ker.blog.hu