Megéri jól tanulni a XVIII. kerületben

tusnadfurdobp18hu.jpgPestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata minden évben 80 kerületi gyermek erdélyi kirándulását biztosítja a Kiválóságok Tábora program keretében. Idén május 13-án, majd május 21-én indulnak a turnusok Tusnádfürdőre.

Mint azt Szarvas Attila alpolgármester elmondta, 2010-ben az önkormányzat alapkoncepciójának részét képezte, hogy a határon túl élő magyarokat közelebb hozzák a kerületi lakosokhoz. 2011 májusában megszervezték az első Kiválóságok Táborát, amelynek keretében a XVIII. kerületi iskolák tanulói kimagasló tanulmányi és sporteredményeik jutalmául Erdélybe utazhattak. A program hagyománnyá vált a városrészben, idén május 13-án és május 21-én indulnak a turnusok Tusnádfürdőre.

Szarvas Attila kiemelte, a 21 kerületi iskolából önkormányzati segítséggel évente 80 gyermek jut el Erdélybe, ugyanakkor a kerületi tanárok által preferált Határtalanul! program keretében ‒ amelynek célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése – az említett létszámon felül 3-4 iskola kirándulása is biztosított. Az alpolgármester kifejtette, idén 7. éve rendezik meg a Kiválóságok Táborát, az évek során megközelítőleg 500 gyermek ismerkedhetett meg Székelyföld kincseivel, értékeivel. A két turnus évenkénti összköltsége 7 millió forint.

Magyar Márta, a Kandó Téri Általános Iskola igazgatója, a Kiválóságok Tábora vezetője elmondta, kezdetben az jelentette a kihívást, hogy mit mutassanak meg a mai tizenéveseknek, ami érdekli is őket. A kultúrkincsek közül a történelmi emlékhelyekre, így Kolozsvárra, Házsongárdra és a Királyhágóra látogatnak el.

„A gyermekeknek nagy élmény, amikor kint a határtalansággal találkoznak, a Hargita alján öreg székelyek főznek nekünk, szalmával teli szekéren utazunk, a patakparton kövekből építkezünk, az esti órákban közösségépítő játékok zajlanak” – részletezte.

Az alpolgármester kiemelte, idén 20 éves a testvérvárosi kapcsolat Tusnádfürdővel, ahol ‒ mint mondta ‒ baráti, testvéri szeretettel fogadnak bennünket. „Erdélyben töltekezünk, az ott kapott szeretetet hazahozzuk és itthon átadjuk” – mondta.

A XVIII. kerületi városrész számára kiemelten fontos a nemzetközi kapcsolatok ápolása. Pestszentlőrinc-Pestszentimre az évek során testvérvárosi megállapodást írt alá Tusnádfürdővel, Dabrowa Tarnowskaval, Ninnel, Artasattal, Neszebárral, San Nicola la Stradaval, Rodinggal, Obzorral, Körösfővel, Szepsivel és legutóbb Técsővel.

(orientpress.hu)

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Hírek BP18ker facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/hirekbp18ker

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.hirekbp18ker.blog