Kisokos az Otthon melegéhez

otthon-melege.jpgAz előttünk álló időszakban nagyjából havi rendszerességgel nyílik meg egy-egy pályázati lehetőség az Otthon melege program keretén belül. A vissza nem térítendő állami támogatásra nagy igény mutatkozik a lakosság köré­ben, ugyanakkor az egymást követő lehetőségek nyomon követése nem könnyű, ezért összeszedtük a fő tudnivalókat.

A következő hónapokban vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni az Otthon melege programon keresztül általános fűtés-korszerűsítésre, külön gázkonvektorok cseréjére, továbbá új hűtő- vagy mosógép beszerzésére. Mindhárom program esetében ügyfélkapus regisztrációval, kormányablakon keresztül lehet benyújtani a pályázati anyagokat.

Már elérhető a pályázati felhívás és az útmutató is ahhoz az alprogramhoz, amelyben kazáncserére, kémény felújítására és számos egyéb, a lakás energiahatékonyságának növelését célzó beruházásra lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni.

A dokumentumokat a Futeskorszerusites2017.nfsi.hu honlapon kell keresni, a pályázatokat június 6-án reggel 8 órától lehet benyújtani. A sikeres pályázáshoz ki kell váltani a korszerűsítendő ingatlan tulajdoni lapját, továbbá energetikus szakember véleményét is szükséges kikérni a tervezett beruházásra vonatkozóan. Meg kell kötni emellett a kivitelezővel a feltételes szerződést is.

Ebben a programban áll rendelkezésre a legnagyobb összegű forrás, 3,5 milliárd forint. A támogatás mértéke pályázatonként legfeljebb 40 százalék, de maximum 700 ezer forint. Újdonság, hogy az Otthon melege program e fejezete összekapcsolható a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nemrégiben meghirdetett kedvezményes hitelprogrammal. A pénzintézet konstrukciója nullaszázalékos hitelt biztosít a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból. Aki az Otthon melege keretében szeretne pályázni az MFB-hitel segítségével, az 40 százalék vissza nem térítendő támogatással, 50 százalék hitellel és 10 százalék önrésszel kalkulálhat. A minisztérium mintegy hétezer pályázatra számít.

A fenti körből kiemelte a gázkonvektorokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és egy új, az eddigieknél magasabb intenzitású, önálló fejezetként tér vissza rá, várhatóan ­július közepén. A 60 százalékos támogatási arányt az indokolja, hogy jellemzően az idős emberek lakásában találhatók gázkonvektorok. A pályázati felhívást és útmutatót május elején érdemes keresni a honlapon, az igénylések benyújtásának pontos dátuma is akkor derül majd ki. A rendelkezésre álló keretösszeg 1,5 milliárd forint. Annak, aki konvektort szeretne cserélni, ügyelnie kell arra, hogy a pályázatban megjelölt készüléket az év végéig beépíttessék és használatba vegyék.

Ellenkező esetben ugyanis szükség lesz a támogatási szerződés módosítására, és a január 1-jétől életbe lépő új energiahatékonysági szabályoknak megfelelő konvektort kell beszerezni. Erről külön tájékoztatást kapnak majd a pályázók.

Azt viszont már biztosan lehet tudni, hogy augusztus 7-én nyílik meg az első régióban az a fejezet, amelynek keretében hűtő- vagy mosógépvásárlás támogatására lehet pályázni igény szerint. A többi régióra az azt követő napokban kerül sor. Újdonság a háztartási nagygépekre vonatkozó programban, hogy – az idősekre tekintettel – gyermeket, unokát, barátot, rokont is meg lehet bízni a pályázat benyújtásával.

A pályázattal kapcsolatos dokumentumokat egyelőre nem tette közzé a minisztérium. A rendelkezésre álló pénzügyi keret kezdetben 600 millió forint, amely a későbbiekben bővíthető lesz a beérkezett érvényes pályázatok mennyiségének függvényében. Ilyesmire volt már példa korábban, amikor az 500 millió forinttal elindított alprogram forrását később 1,6 milliárdra növelték.

A támogatás maximum a vételár fele lehet, az új berendezés energiaosztályától függően legfeljebb 25, 40 vagy 45 ezer forint.

magyaridok.hu

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Hírek BP18ker facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/hirekbp18ker

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.hirekbp18ker.blog