Korszerűsödnek a kerületi gyermekotthonok is!

kucsak00_kint-470x330.jpgAz Európai Unió és a kormány Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának (KEHOP) közel 80 millió forintos támogatásából korszerűsítik a József Attila Gyermekotthoni Központot, illetve az ehhez tartozó Gyöngyvirág Gyermekotthont, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, valamint a Bokréta Lakásotthoni és Gyermekotthoni Központot. A felújítás keretében kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik a külső falakat, aminek nyomán növekszik az épületek energiahatékonysága, és a belső átalakítások révén komfortosabbá is válnak.

A mai világban nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos környezetünk védelme, annak megóvása mindannyiunk közös feladata. Korábban már több kerületi oktatási-nevelési intézmény válhatott energiahatékonnyá Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője lobbitevékenységének és a kormánnyal összehangolt munkájának eredményeként.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program célja az, hogy csökkentsük a feleslegesen felhasznált energia mennyiségét a kerület valamennyi intézményében. Az energiamegtakarítást eredményező felújításokkal csökkenthető az energiafelhasználás, így a beruházásoknak köszönhetően évente várhatóan több mint 50 százalékkal csökken az intézmények energiafogyasztása.

A fejlesztések során az épületek homlokzati hőszigetelése és a nyílászárók cseréje is meg fog valósulni. Az elmúlt időszakban közel másfél milliárd forintos támogatásból sikerült észszerű környezetvédelmi célokat megvalósítani a kerület több oktatási-nevelési intézményében” – nyilatkozta Kucsák László.

A KEHOP kiemelt célkitűzése az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítása és a környezetbarát rendszerek elterjedésének elősegítése. Fontos, hogy ha az intézmények épülete jól szigetelt, és ha megújuló energiaforrásokat használunk, akkor ezáltal gyermekeink, unokáink nemzedékeinek az energiabiztonságát is megteremtjük.

kucsak_szoveg_bent.jpg

„A KEHOP-5.2.2. program részeként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltsége a hozzá tartozó XVIII. kerületi gyermekotthonokban utólagos külső homlokzati hőszigetelést, nyílászárócserét, valamint tető-, illetve padlásszigetelési feladatokat végez. A projekt országos, a munkálatok kezdete folyamatos. Jelenleg a felmérési szakaszban tartanak, melynek keretében a tervezők bejárják és felmérik az ingatlanokat. Örülünk, hiszen a projekttel kapcsolatos visszajelzések nagyon pozitívak, a nyílászárócsere és a homlokzati hőszigetelés hatására a költségek komoly csökkenése várható. További eredmény, hogy az intézmények lakói és dolgozói korszerűbb körülmények között tölthetik majd a napjaikat.

Köszönettel tartozom Kucsák Lászlónak, a XVIII. kerület országgyűlési képviselőjének, hiszen, ahogyan a kerület jövőjét, úgy a projekt sikeres megvalósítását is a szívén viseli” – mondta Horváth Gábor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltségének igazgatója.

Ehhez nyújt megfelelő segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, amely valódi lehetőséget teremt az épületek energiafelhasználásának csökkentésére. A jelenkor igényeinek nem megfelelő intézmények korszerűsítésével a gyermekvédelmi szolgáltatások szakmai színvonala is emelkedhet.

„A KEHOP célja az, hogy jelentősen javuljon az intézmények energiahatékonysága, és jobb környezetet teremtsünk a gondozottaknak. A szükséges mértéket meghaladó energiafelhasználás a környezeti értékek olyan károsítása, amilyet egyetlen közösség sem engedhet meg magának. A célunk az, hogy az érintett fiatalok ugyanolyan körülmények között, ugyanolyan eséllyel nevelkedhessenek, mint a bármely más családban élő gyermekek” – hangsúlyozta Kucsák László.

(bp18.hu)