Hiánypótló szakkönyvvel bővült a kerületi Gólyahír Program

stork.jpgHiánypótló szakkönyv jelent meg tavaly Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? címmel, amely hétköznapi nyelven segíti a szülőket abban, hogyan lássák el gyermeküket betegség esetén. A könyv az idei évtől bekerült a 18. kerületi Gólyahír Programba, ami azt jelenti, hogy az újszülöttek szülei ajándékcsomag formájában juthatnak hozzá a hasznos ismereteket tartalmazó kiadványhoz. A részletekről a könyv ötletgazdáját, Cseh Áron gyermekorvost és Dömötör István alpolgármestert kérdeztük a Rádió Orienten.

 A XVIII.kerületben tavaly szeptemberben indult útjára a Gólyahír Program, amelynek keretében az újszülött gyermek érkezését követő kilencven napon belül minden családhoz eljuttat az önkormányzat egy 7-8 ezer forint értékű ajándékcsomagot. Ennek tartalmát védőnők és gyermekorvosok bevonásával állították össze, így eredetileg olyan babaápolási cikkeket tartalmazott – krémek, lázmérő, stb. -, amelyek a szakemberek szerint az első pár hónapban segítik a baba ápolását. Mint azt Dömötör István elmondta, az ajándékcsomagot a védőnők juttatják el az érintettekhez.

Idéntől pedig egy hiánypótló szakkönyvvel bővül a csomag tartalma: a Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című könyvvel, amelynek köszönhetően a szülők gyorsan fel tudják ismerni és esetlegesen kezelni is az adott problémát otthoni körülmények között. A könyv a Bókay Gyermekklinika gondozásában jelent meg, amellyel régóta szoros az önkormányzat együttműködése.

Mint azt Cseh Áron gyermekorvos, a könyv ötletgazdája elmondta, a kiadvány a legáltalánosabb és gyakoribb tünetektől a legspeciálisabb élethelyzetekig közérthető nyelven ad tanácsot a szülők számára. A betegségek súlyosságát a közlekedési lámpák színeivel jelölték meg: a zöld enyhe, otthon is kezelhető problémára utal, a sárga esetén ajánlott mielőbb gyermekorvoshoz fordulni, a piros esetében pedig mentőt kell hívni vagy azonnal kórházba kell szállítani a gyermeket. Emellett a könyv elején a szakemberek feltüntették a hazai gyermekellátó intézmények neveit és címeit is.

(orientpress.hu)