Kunhalmi helyére pályázik a DK?

kunhalmi_agnes.jpgÉrtesüléseink szerint a Demokratikus Koalíció helyi szervezete a szocialisták tudtára hozta, hogy a továbbiakban nem fogadják el a másodhegedűs szerepét és a valós erejüknek megfelelő szerepre tartanak igényt. Minden jel arra mutat, hogy a DK csak abban az esetben lesz része a baloldali ellenzéki összefogásnak a XVIII.kerületben, ha 2018-ban ők jelölhetik az országgyűlési képviselő-jelöltet, amely egyet jelent Kunhalmi Ágnes várható lecserélésével.

Aki egy picit is tisztában van a helyi közéleti állapotokkal az már jó ideje sejthette, hogy csak idő kérdése mikor következik be, mikor teszi egyértelművé a Gyurcsány-párt, hogy ők bizony igényt tartanak a baloldal vezető szerepére. Erre amúgy minden okok is megvan, mivel a 2014-es EP választások eredményeiből egyértelműen kiderült, hogy a kerületben a legerősebb ellenzéki párt nem az MSZP, mint ahogy az el akarták hitetni évekig, hanem a DK. Igaz akkor a békesség kedvéért egy nagylelkű gesztussal belementek abba, hogy átmenetileg elfogadják a nekik felkínált lehetőségeket és nem vitatták Szaniszló Sándor személyét a 2014-es önkormányzati választásokra, mint közös polgármester-jelölt akivel esetleg le lehet győzni a Fideszt. Azóta kiderült ez hibás lépés volt részekről, mivel nemhogy a Fideszt nem tudták legyőzni, hanem a Fidesz és a balliberális ellenzéki oldal között meglévő különbség többszörösére nőtt pár hónap leforgása alatt.

Ennek következtében a kerületi DK számára is világossá vált, hogy teljesen elhibázott a nemes gesztusok politikája a részékről és a valós erejüknek megfelelő szerepre kell törekedniük. A kérdés csupán az, hogy mit fog most lépni az MSZP, készen áll-e egyáltalán a szerepek újrafelosztására, valamint Kunhalmi Ágnes beáldozására.

Amennyiben a szocialisták továbbra is ragaszkodni fognak a mostani állapot fenntartásához, úgy nem kizárt, hogy a baloldali ellenzéki összefogásból a DK nemes egyszerűséggel kihátrál és önállóan indul a 2018-as választásokon. Mivel csak olyan alku megkötésére hajlandóak, ahol valós erejüknek megfelelően kezelik őket.