Unitárius ünnep Pestszentlőrincen

tn496c0.jpgVasárnap délelőtt ünnepi istentisztelet keretében szimbolikusan is a Pestszentlőrinci Egyházközség tulajdonába adta vissza a gyülekezet korábban államosított templomát Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki az unitárius egyház, a pestszentlőrinci gyülekezet és nemzetünk történelme közötti szoros kapcsolatot emelte ki ünnepi köszöntőjében.

Vasárnap délelőtt Kászoni-Kövendi József püspöki helynök által vezetett ünnepi istentiszteletet követően Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a templom felszentelésének nyolcvanadik évfordulójára emlékező köszöntőjében kiemelte, a trianoni országcsonkítás után ide menekült erdélyi unitáriusok azonnal megalakították gyülekezetüket és hamarosan templomot is emeltek. A hit ugyanis túlél ország pusztulást és történelmi kataklizmát is. Ennek köszönhetően lehetett egykor újra építeni az egyéni életet, a közösséget, az országot, a nemzetet. Ezt az éltető erőt kívánta a Magyar Országgyűlés is megerősíteni akkor, amikor Trianon gyásznapját a Nemzeti Összetartozás Napjává emelve új, közös célokat fogalmazott meg.

A helyettes államtitkár szólt az unitárius egyház magyar gyökereiről, nemzetünk történelmével való szoros kapcsolatáról is.

Beszéde után Szarvas Attila alpolgármester szólt az ünneplő közösséghez.

A köszöntőket követően került sor Elekes Botond főgondnok közreműködésével a templom történetét bemutató kiállítás megnyitására, majd Máté Ernő lelkész vezetésével a kopjafaavatásra.

Az unitárius templomot a kommunista egyházüldözés idején államosították, majd a 2. Orbán-kormány juttatta azt vissza a Magyar Unitárius Egyháznak. Az ünnepen az állam nevében a helyettes államtitkár jelképesen is visszaadta azt a gyülekezet számára.

(kormany.hu)