Ízes és színes sörök fesztiválja

p1an23mpfd10j1mof1ok7kqlnud1.jpgAz utóbbi szűk évtizedben egyre nagyobb igény mutatkozott országosan, így a fővárosban is egy-egy új gasztrokulturális fesztivál létrehozására. A XVIII. kerületben ezt a szerepet sokáig csak a Szeptemberi Kóstoló töltötte be, ám tavaly létrejött a Sörfesztivál, ami elsősorban a hazai sörfőzdék, a kézműves sörök bemutatására szolgál. A főszereplő, persze idén is a jó sör volt, de sokan érkeztek a kulturális programok miatt is. A második Kossuth téri sörfesztivál rengeteg érdekességet kínált.

A magyar kézműves sörgyártás egyre népszerűbb, a sörkedvelők pedig szívesen ismerkednek meg az újabb termékekkel, illetve fogyasztják a már bevált kedvenceket.

Nagy öröm, hogy a tavalyi fesztiválhoz hasonlóan, idén is nagyon sokan eljöttek a Kossuth térre. Mindez azt is bizonyítja, hogy az italokon és a harapnivalókon kívül a kulturális program összeállításában is jeleskedtek a szervezők – mondta el a Sörfesztivál péntek esti megnyitóján Kucsák László országgyűlési képviselő, aki Ughy Attila polgármesterrel együtt vállalta az esemény fővédnökségét.

A fesztivál szervezőinek szándéka az is, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekkel felidézze Pestszentlőrinc első világháború előtti, illetve a két világháború közötti polgári hagyományait.

A lőrinci sörfesztivál ötletgazdája, Galgóczy Zoltán alpolgármester szerint bizonyosodni látszik, hogy a dél-pesti régióban is van helye egy, a sörfőzés hagyományaira épülő gasztorkulturális fesztiválnak.

Az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, így több ezren választották kikapcsolódásként a fesztivált. A sörkínálat rendkívül széles palettán mozgott, és köszönhetően a különböző gyümölcsöknek, valóban színes is volt. Narancstól a meggypirosig, hagyományos, világos aranysárgától a barnán át egészen a feketéig habzott a nedű a poharakban.

Elég csak általános iskolai szinten ismerni a magyar történelmet ahhoz, hogy ne csodálkozzunk, amiért hazánkban az évszázadok folyamán a német, úgynevezett lager típusú sörök váltak ismertté. A fesztiválon is többnyire ezek a sörök jelentek meg, néhol kiegészülve egy-egy búza-, vagy különlegességéként a konyakmeggy ízű sörrel. Azonban a Kossuth téren találkozhattunk az angol sörfőzés hagyományait követő manufaktúrával is.

bp18.hu