Felgyorsul az ügyintézés az önkormányzatoknál

11_kormanyablak_mti-780x520.jpgCsökkenthetők az adminisztrá­ciós költségek, és rövidülhet az ügyintézési idő annak a szoftvernek a segítségével, amelyhez 2019. január 1-jéig minden önkormányzat hozzájut. A helyhatóságokon dolgozó kollégák az interneten keresztül férhetnek hozzá például az ingatlan-nyilvántartásoz és az ügyfélszolgálati feladatokat támogató csomagokhoz.

Az adminisztratív terhek csökkentésének jegyében – és az azonos című konstrukció keretében – jutott 1600 önkormányzat a tevékenységét megkönnyítő szoftverhez. Az úgynevezett ASP-modell lényege, hogy a helyhatóságok egy böngészőprogram segítségével az interneten keresztül – felhőalapú rendszerben – vehetik igénybe a távoli szolgáltató központtól a munkájukhoz szükséges szoftvereket, alkalmazásokat. Ezáltal hatékonyabbá válik az önkormányzati ügyintézés, amely 17,896 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a rendszer kifejlesztéséhez.

Az ASP tartalmazza az önkormányzati gazdálkodást, az ingatlanvagyon-nyilvántartást, a helyi adóztatást, az ipari és kereskedelmi feladatokat, az iratkezelést támogató integrált szakrendszereket, továbbá az ügyfélszolgálati feladatokat támogató csomagokat. Ezek együttesen biztosítják a korszerű és ügyfélbarát elektronikus ügyintézéshez szükséges technológiát. A cél, hogy az önkormányzati ASP-központ felállítása eredményeként kialakult keretrendszer és szakrendszerek 2019. január 1-jétől az összes magyarországi település helyhatósága számára elérhetők legyenek. Az újonnan felállítandó adattárház az ASP szakrendszereiből és a Magyar Államkincstár (MÁK) adatbázisaiból érkezett információkat központosítottan kezeli, a hatályos adatvédelmi előírásoknak megfelelően. A szakrendszerek integrációjával megszüntethetők az ügyviteli és az adminisztrációs párhuzamosságok, csökkenthetők az eljárási költségek, és lerövidülhet az ügyintézési idő.

Az ügynökség vezetésével megvalósuló projektben konzorciumi tagként vesz részt a MÁK mellett a Belügyminisztérium is. A fejlesztésben a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a Kincsinfo Kft., az IdomSoft Zrt. és a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft. vett részt.

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Hírek BP18ker facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/hirekbp18ker

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.hirekbp18ker.blog