A bevándorlás kérdésében Magyarország dönthet

guly_kint-470x330.jpegMagyarországnak nem menekült-, hanem bevándorlási kérdéssel kell szembenéznie, ami nemzeti hatáskör, és ezen a szinten az állam szabadon dönthet arról, hogy kikkel akar együtt élni és kikkel nem. Többek között ezt mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke a Polgárok Házában megrendezett fórumon.

A Kucsák László országgyűlési képviselő által kezdeményezett és házigazdaként moderált Polgári Magyarországért elnevezésű beszélgetéssorozat március 17-i állomásán Gulyás Gergely a migrációs problémákról beszélve elmondta, hogy Magyarország teljesítette az ezzel kapcsolatos európai uniós kötelezettségeit.

Magyarország Európa egészét védi. Nyilvánvaló volt, hogy a háborús térségből érkező emberek között lesznek olyanok is, akik nem csupán a jobb élet reményében, hanem rossz szándékkal jönnek – fogalmazott a politikus. – Az uniós menekültjog világossá teszi, hogy befogadási kötelezettsége az üldöztetés országához legközelebb eső biztonságos országnak van. Jelen esetben ez az ország Törökország. A délszláv háború idején Magyarországnak volt ilyen kötelezettsége, aminek eleget is tett. A magyar álláspont a jelenlegi helyzetben tehát egyértelműen az, hogy bevándorlási kérdéssel állunk szemben, aminek elbírálása nemzeti hatáskör.

Gulyás Gergely az egészség- és az oktatásügy jelenlegi helyzetére áttérve felsorolta azokat az eredményeket, amelyeket az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány 2010 óta elért.

Az oktatásban végbement változások iránya egyértelműen jó volt. Tarthatatlan volt, hogy az önkormányzatok tartsák fenn az oktatási intézményeket, mert ez az eladósodásukhoz vezetett – mondta a politikus, aki az egészségügyről szólva visszautasította azokat a vádakat, miszerint a kormány semmit nem tett e terület fejlesztéséért.

A kormány megszüntette a gyógyszerkasszát jellemző pazarlást azzal, hogy a nagy gyógyszergyártó cégek profitjából 100 milliárd forintot elvonva az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az olcsóbbat támogatja. Az állami kézbe vétellel megszűnt a kórházak adóssága.

A jelenlegi belpolitikai erőviszonyokat Gulyás Gergely úgy jellemezte, hogy szerinte nagy pártnak a Fidesz nevezhető ma Magyarországon, míg az ellenzéki oldalon az MSZP közepesnek mondható, a többi baloldali párt pedig kicsi, vagy nem is mérhető.

A baloldal sok belviszálya is azt mutatja, hogy nem tekinthető kormányzásképes erőnek. A Jobbik erős párt, de egyedül van.

bp18.hu, P.A.