Igazságosabb feltétel a szociális bérlakásokra

 

6731_0.jpgA XVIII.kerület önkormányzati képviselői 3 helyen módosították a lakásbérleti szerződések feltételeit. Egyrészt új elemként súlyos szükséghelyzet beállta miatt is igényelhető lesz szükséglakás a kerületben.

 

Másrészt aki jogcím nélkül lakik valamelyik ingatlanban, annak a lakbér 120 százalékát kell visszamenőlegesen megfizetnie a bérleti szerződést elvesztését követő időszakra, valamint 4 hónap alatt ki kell költöznie. A harmadik módosítás a korábbiakhoz képest lehetővé teszi a lakbérek készpénzes befizetését. Vagyis a bérlőknek továbbra is minden hónap tizedékére kell a lakbért kiegyenlítenie átutalással vagy készpénzes befizetéssel.

 

Az MSZP eladná a lakásokat

 

Fehér Gábor az MSZP kerületi elnöke, önkormányzati képviselője az önkormányzati tulajdonú lakások értékesítésére tett javaslatot. Ezt az elképzelést a képviselők többsége nem tudta támogatni.

 

A kerületi MSZP ezek szerint úgy gondolja nincsen szükség arra. hogy ezek a lakások olyan polgárok használatába kerüljenek, akiknek másképpen esélye se lenne, hogy lakhatási problémáit megoldja. Mivel nem kevesen vannak olyan helyzetben kik önerőből saját lakást nem tudnak vásárolni és az irreálisan magas albérleti díjakat sem tudják megfizetni. Nekik az egyetlen lehetőségük, hogy önkormányzati tulajdonú bérlakáshoz jussanak. Most ennek elvételére tettek javaslatot a szocialisták.

 

gurroland-mszp2.jpg

 

Ne legyenek illúzióink afelől, hogy hatalmi helyzetben ezt az indítványt megvalósítanák, amely egyet jelentene az önkormányzati vagyon elherdálásával. Ezzel szemben a józan többség köztük az MSZP szövetségese, a Párbeszéd Magyarországért is azon a véleményen van, hogy semmi szükség a közösségi vagyon értékesítésére, sőt a szociális bérlakások bővítését tartják indokoltnak.

 

A kerületi MSZP soha nem arról volt híres, hogy felelősen tudjon gazdálkodni bármivel is. Elég csak emlékezni arra, hogy amikor a szocialisták hatalmon voltak akkor a XVIII.kerületet teljesen eladósították. Pestszentlőrinc-Pestszentimre teljes hitelállománya 2010-ben meghaladta a 10 milliárd forintot, ami a budapesti kerületek össz-adósságállományának több mint 10 százalékát jelentette. Ez 100000 forintot jelentett minden helyi lakosra levetítve.

De szerencsére az adóssággal megterhelt örökség már a múlt része.

 

A lakások felújítása folyamatos

 Az önkormányzat 2015-ben 120 millió forint értékben újított fel 100-nál is több lakást, amelyet pályázat útján már ki is adott. Erre eddig soha nem volt példa, hogy ennyi lakás felújítása megtörténjen egy év alatt.

Az elképzelések szerint ez a tendencia idén is folytatódni fog és akkor remélhetőleg el lehet majd jutni egy olyan szintre, hogy az önkormányzatnál csak olyan lakások maradjanak, amelyek teljesen alkalmatlanok az emberi lakhatásra.

-GOBÉ-