Élelmiszercsomagot kaptak a 65 éven felüliek.

csomag_kint-470x330.jpegKét helyszínen, a Lőrinci Sportcsarnokban és a pestszentimrei Sportkastélyban várta az önkormányzat élelmiszercsomaggal a kerületben élő 65 éven felülieket április 26-án és 27-én. A mára már hagyományosnak tekinthető akcióban több mint húszezer nyugdíjas korú kapott értesítőt. A tapasztalatok szerint a többség átveszi az adományt, a fennmaradó csomagokat az önkormányzat a karitatív szervezetek segítségével osztja szét.

A Lőrinci Sportcsarnokba kilátogatott Ughy Attila polgármester is, és a csomagosztásban is segédkezett. Elmondása szerint az ilyen és ehhez hasonló, különböző társadalmi csoportokat segítő akciókkal az önkormányzat szeretné elérni, hogy lehetőség szerint mindenki érezze a gondoskodás szándékát.

Minden csomag célba ér

Az elmúlt évhez képest nőtt a XVIII. kerületben a 65 éven felüliek létszáma. Idén 20 350 fő volt jogosult a tartós élelmiszercsomagra, szemben a tavalyi 19 500-zal.

Ez a növekedés csak részben fakad a lakosság öregedéséből. Vannak beköltözők is, nőtt a kerületben élők száma. Ami az akción való részvételt illeti, a tapasztalat az, hogy a jogosultak 80-85 százaléka jön el átvenni az élelmiszercsomagot. A megmaradó adományt a nagycsaládosokat, a hajléktalanokat segítő és egyéb karitatív szervezetek segítségével osztjuk szét – tette hozzá Ughy Attila.

csomag01_bent.jpeg

A szatyrokban ezúttal liszt, tarhonya, olaj és negyed kiló őrölt kávé volt. A csomag összeállításakor az önkormányzat figyelembe veszi a nyugdíjasok fogyasztási szokásait.

Arra is törekszünk, hogy mindig legyen benne valami plusz, mint például most a kávé, vagy legutóbb a teacsomag. Olyan termék, ami ha nem is luxuscikk, de ritkábban veszik meg az idősebbek – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy édességet szándékosan nem tesznek soha a csomagba, mert bár kézenfekvő ajándék lenne, a cukorbetegekre is gondolni kell.

Puskás Attila (bp18.hu)