Elbukott Kész Zoltánnal az MSZP is

6lsxynxjyf2pkedms_0.jpegKész Zoltán független országgyűlési képviselőnek nem sikerült összegyűjtenie a szükséges kétszázezer aláírást az általa kezdeményezett, a gazdasági társaságoknál dolgozók kétmillió forintos bérplafonjára vonatkozó népszavazási kérdéséhez. A képviselőnek négy hónapja volt rá, hogy elég támogatót szerezzen a refe­rendum kiírásához, hiába segített neki országos szervezetével az MSZP, csak 190 ezer aláírást sikerült szerezniük.

A törvény szerint az Országgyűlésnek csak akkor kell kötelezően elrendelnie a népszavazást, ha az érvényes aláírások száma meghaladja a kétszáz­ezret. Amennyiben száz- és kétszázezer között van az aláírások száma, akkor a parlament mérlegelési joga, hogy ezt megteszi-e. Kész ezzel együtt sikerként értékelte az aláírásgyűjtést, és igyekezett a képviselőkre tolni a felelősséget. Azt írta, hogy „ha nem pártkatonaként szavaznak majd a kérdésben, hanem lelkiismeretük szerint, akkor van esély a referendum kiírására”. Az aláírásgyűjtő íveket a Nemzeti Választási Iroda ma kezdi ellenőrizni.

Ez igazi felsülés a balliberális ellenzék számára, hogy nem sikerült összegyűjtenie kétszázezer aláírást, hiszen egészen eddig arról beszélt, hogy ez nem lesz gond. Az MSZP számára ez politikai és szervezeti bukás is. Ha egy magát meghatározó politikai erőnek definiáló párt nem tud négy hónap alatt ennyi támogatót szerezni, az tökéletesen jellemzi, hogy milyen állapotban van a balliberális oldal.

„A baloldal meg akarta vezetni a magyar embereket, de nem sikerült, mert a választópolgárok felismerték, hogy nem az ő jövőjük érdekli a baloldalt, hanem a saját politikai pecsenyéjét sütögetné ezekkel a népszavazásokkal” – reagált a hírre Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke. Hozzáfűzte, a baloldal népszavazási kezdeményezései valójában „törvénytelen politikai adatgyűjtések”, amelyekkel próbálja akadályozni „a valódi nemzeti sorskérdésről”, a kényszerbetelepítésről szóló referendumot.