A rászoruló gyerekek nyáron díjmentesen ebédelhetnek

gyermek_etkezes.jpgMiután a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára a díjmentes étkeztetés biztosítását és az ehhez szükséges forrást is biztosítja, így a kerületünkben is a rászoruló gyerekek a nyári szünet hétköznapjain ingyen ebédelhetnek.

Az ingyenes gyermekétkeztetés biztosítása fontos társadalompolitikai cél nemcsak azért, mert a gyerekeknek joguk van a megfelelő ellátásra, hanem a szolidaritás miatt is. Egy társadalom nem nézheti tétlenül azt, hogy egy gyerek éhezzen. Ugyanakkor társadalmi érdek is a támogatás, mert a fiatalokra költött pénzek beruházást jelentenek a jövőbe.

Azonban a szünidei étkeztetést az önkormányzat akkor tudja biztosítani, ha a szülők (vagy a rászoruló gyermek törvényes képviselője, gyámja) azt kérelemben kéri a település jegyzőjétől. A jegyző kötelessége írásban tájékoztatni a hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket a lehetőségről, továbbá a helyi család- és gyermekjóléti szolgálatnak személyesen kell segítenie a kérelem kitöltésében, benyújtásában.

Az ingyenes étkezést nemcsak azoknak biztosítják, akik az intézménnyel jogviszonyban állnak, hanem azoknak is, akiket például a szüleik nem visznek bölcsődébe.

(MTI)