Érdemes odafigyelni az új építésügyi jogszabályokra

03-epitkezes-e1468992216308.jpgAz elmúlt időszakban több építésügyi jogszabály megváltozott. A kormány célja az intézkedésekkel az építési ügyintézéshez kapcsolódó bürokrácia csökkentése, bizonyos folyamatok egyszerűsítése, átláthatóbbá tétele és gyorsítása volt. Építés, átépítés vagy felújítás előtt mindenképpen érdemes tisztázni, hogy mihez szükséges hatósági engedély és milyen munkálatok végezhetők el korlátozás nélkül.

A változások közül talán a legismertebb az, hogy az újonnan épülő 300 nm alatti lakóépületek építéséhez nem kell előzetesen építési engedélyt kérnie az építtetőnek, de az építési szándékot előzetesen be kell jelenteni az általános építésügyi hatóságnak. A jogszabályváltozások ezen kívül több egyéb, építési és felújítási formát is érintenek.

Jellemzően engedély nélkül végezhető a kültéri festés, a homlokzati hőszigetelés, vagy a bizonyos előírások szerinti terasz, kerítés vagy előtető-építés. Ezekben az esetekben sem árt azonban körültekintőnek lenni és ismerősök, alkalmi tanácsadók helyett a hatóságokkal konzultálni, mert például a műemléki környezet ezeket a szabályokat is befolyásolhatja. Fontos, hogy az építési engedélyhez vagy bejelentéshez nem kötött építési tevékenységek esetében is teljesíteni kell a településrendezési tervek, a helyi építési szabályzat és az általános érvényű kötelező építésügyi és más hatósági előírásokat.

Számos művelet továbbra is engedélyhez kötött. Ilyen például bármilyen tartószerkezetet érintő átalakítás: ablak beépítése a szerkezeti falba, a gázhálózat, illetve a kémény felújítása, a födém megbontása vagy bizonyos tetőtér-beépítések.

Az új rendelkezések pontos értelmezése és a súlyos, akár több millió forintos pénzbüntetések elkerülése érdekében azt javasolják, hogy bármilyen építési munka megkezdése előtt érdeklődjenek a területileg illetékes I. fokú építésügyi hatóságnál (ami az építési ügy tárgya szerint a járásszékhely települési önkormányzat jegyzője vagy Heves megyében az egri vagy a gyöngyösi járási hivatal), valamint egyeztessenek képzett és jogosultsággal rendelkező szakemberrel. A településrendezési tervekről és a helyi építési szabályzat előírásairól az illetékes önkormányzat tud felvilágosítást adni.

A szabálytalanságokból eredő bírságok mértékét a hatóságok mérlegelési jogkör hiányában nem tudják mérsékelni.

A Miniszterelnökség tájékoztatója a lakóépületek építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI.13.) Korm. rendelet alkalmazásáról ide kattintva olvasható.

(orientpress.hu)