Tájékoztató a fenyőfák kihelyezéséről és elszállításáról

644_fenyo03.jpegKerületünkben a karácsonyi ünnepeket követően a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt.(FKF) szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi,mivel több ezer tűlevelű kerül ki az utcákra, így ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosítani..

A tapasztalatok szerint Vízkereszt, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa  járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudják összeaprítani, akkor másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.

Kijelölt gyűjtőhelyek a kerületben:

Szentlőrinci ltp. (Iker tér)
 Szentlőrinci ltp. Vikár B. u. – Kele u. sarok
 Gloriett ltp. (Margó Tivadar u. 130. szembeni parkoló)
 Havanna ltp. (MATCH-al szemben)
 Margó Tivadar u. - Kondor Béla sétány sarok
 Barta Lajos u. - Baross u. sarok
 Alacska ltp. Krepuska Géza u.
 Alacska ltp. (Fenyőfa u. – Nyárfás sor sarok)
 Lakatos úti ltp. (Aranyeső úti parkoló)
 Lakatos úti ltp. (Tinódi utcai parkoló)
 Béke tér (áruház mellett)
 Pestszentimre Vasút utca (parkoló)

 

Kedves Olvasóink!

Legyenek oly kedvesek és támogassák lájkukkal a Hírek BP18ker facebook oldalát, a következő címen:

www.facebook.com/hirekbp18ker

Minden "lájk számít, segíti a blogunk működését!

Köszönettel és barátsággal,

www.hirekbp18ker.blog.hu