Már az Európai Bizottság is elismeri, hazánk gazdasága üdítő kivétel Európában

szabadujsag.jpgMiközben az Európai Bizottság az EU egészére 1,8 százalékos, az euróövezetben még ennél is alacsonyabb, 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, hazánk mind a gazdaság növekedésében, mind a várhatóan alacsony infláció tekintetben üdítő kivételnek tekinthető Európában. Kérdés persze, hogy az optimista, de csöndes dicséretre mikor reagálnak a gazdasági elemzőcégek és a piac.

Kedvezőbb képet fest a magyar növekedési kilátásokról az Európai Bizottság, mint néhány hónappal korábban – írja a hvg.hu. A bizottság a tavaszi gazdasági prognózisában már 2,5 százalékos GDP-növekedést jósol erre az évre, míg év elején csak 2,1 százalékra tette a bővülést. Ennek alapja elsősorban a fogyasztás növekedése, amely a tavalyi 3 százalék után idén már 3,2 százalékos lehet, köszönhetően részben az szja 16-ról 15 százalékra csökkentésének, illetve a devizahitelek forintosításának – ismeri el a Bizottság.

Bár a növekedés alulmarad a tavalyi 2,9 százaléknál, ennek oka leginkább az EU-s források 2015-ös kipörgése. Ettől függetlenül Brüsszel is pozitív hatást remél a lakáspiac aktivizálása érdekében tett intézkedésektől (a CSOK és az áfa 5 százalékra csökkentése), bár ezek hatása a gazdaságban várhatóan majd 2017-ben fog érződni igazán.

Az államháztartás tekintetében az Európai Bizottság prognózisa szerint pozitív hatása lehet, hogy csökkennek az uniós forrásokból történő kifizetések, de az állami földek eladása, illetve a társasági adó egyszeri növekedése is csökkentheti a deficitet. Ezeknek a hatását azonban felszívhatják akár a lakásépítési támogatások, akár az állami oktatásra szánt pluszkiadások – fogalmaz a jelentés. Az előrejelzés szerint a hiány a tavalyi 2 százalék környékén maradhat, ami jóval az EU által engedélyezett 3 százalékos szint alatt van. Magyarország tehát egyike az üdítő kivételeknek az Európai Unión belül. A bizottsági prognózis ugyanis elég pesszimista, az EU egészére 1,8 százalékos, az euróövezetben pedig még ennél is alacsonyabb, 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol.

hvg.hu