Ingyenesen várja a 18. kerületi lakosokat az Aeropark

swissujrepulo2budapestairport.jpgIdén szeptember 10-én a 18. kerület lakosai ingyenesen látogathatják meg a repülőtér és a Malév történetét bemutató Aeroparkot, ahova a kerület belsejéről nosztalgia autóbusszal lehet majd eljutni. Emellett térítés ellenében városnéző repülésre is lehetőség lesz – mondta Ughy Attila polgármester, akit emellett a határon túli magyarokkal való kapcsolatról és a Hargita téri ’56-os emlékműről kérdezték a Rádió Orienten.

 Mivel a kerületben hatalmas zöld területek találhatóak, viszont a helyben lévő munkahelyek kevés száma miatt keveset találkoznak egymással a lakosok, igyekeznek minél több programmal közelebb hozni az itt élőket egymáshoz – mondta Ughy Attila. Immár hagyományosan május végén-június elején rendezik meg a helytörténeti hagyományokra épített Vasvári Napokat, ahol szabadtéri koncertek és főzés várja az érdeklődőket, s ahol a Honvédelmi Minisztérium és a fegyveres testületek mutatkoznak be és tartanak toborzást.

Egy külön program keretében ingyenes belépésre van lehetőség a repülőtér és a Malév történetét bemutató Aeroparkba szeptember 10-én, ahova a kerület belsejéből nosztalgia autóbusszal lehet majd eljutni. Emellett térítés fejében városnéző repülés részvételére is lesz lehetőség. Ősszel a mezőgazdaság eredményeit mutatják be a hagyományos őszi vásáron, végül az évet az adventi vásár és előadássorozat, valamint egy hatalmas jégpálya zárja – sorolta még az idei programokat a polgármester.

Kapcsolat a határon túli magyarokkal

 A 18. kerületi önkormányzat nagy figyelmet szentel a határon túli magyarokkal való szorosabb kapcsolat kialakítására. Ennek egyik eredményességét bizonyítja, hogy néhány héttel ezelőtt kapott díszpolgári címet a körösfői Vasvári Napok keretében Ughy Attila. Mint azt a polgármester elmondta, testvérvárosi kapcsolatuk véletlenszerűen kezdődött 2009-ben, amikor a Rákóczi Szövetség egy kopjafát szeretett volna állíttatni a fővárosban Vasvári Pál halálának 150. évfordulója alkalmából. Az emlékművet végül a körösfőiek és a kerületi lakosok támogatásából a Pestszentimrén található református templom kertjében helyezték el. „Ezen kívül keressük azokat az erdélyi településeket, amelyekkel hasonló testvérvárosi kapcsolatot alakíthatunk ki” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a kárpátaljai Técső településsel néhány héten belül kötnek megállapodást. „Az ottani líceum támogatására nemrég rendeztünk egy koncertet a kerületben” – emelte ki.

’56-os emlékmű a Hargita téren

Négy évvel ezelőtt a 18. kerületi Hargita téren kapott helyet az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékműve, amely az állami ünnepségek részeként is fontos helyszínné vált. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is itt fogják tartani a november 4-ei központi állami ünnepséget. „Olyan emléket akartunk felállítani, amely egyrészt méltó, másrészt a mai modern építészettel tudja közvetíteni a forradalom emlékét” – mondta Ughy Attila. Az Üllői Úton egykor álló kockakövekből – amelyeken az orosz tankok is bevonultak - felépített emlékmű minden építőkövén egy-egy áldozat neve, valamint születési és halálozási éve szerepel.

orientpress.hu