Megette a kvóta az ellenzéket

20160416_03_2.jpgEmlékeznek még rá, amikor szocialista Kunhalmi Ágnes álproblémának nevezte a bevándorlást? Ehhez képest a szocialisták ma már a kormánnyal értenek egyet a kvótakérdésben. Vagy mégsem.

Totális hátraarcot mutatott be a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kvótaügyben, miután stílszerűen Brüsszelben bejelentették, hogy elutasítják a kényszer-betelepítés ötletét, és támogatják a kormány ellene való harcát. Az új irányt maga a két hónapja megválasztott szocialista elnök, Molnár Gyula vázolta fel, aki még ennél is meglepőbbet mondott egy, a napokban tartott háttérbeszélgetésen: a menekülthullám kapcsán a magyar kormány időben és jól reagált, míg az Európai Unió késlekedett. A baloldali pártvezér talán maga is megijedt attól, miket beszél, legalábbis gyorsan hozzáfűzte, hogy az október 2-ai kvótanépszavazást továbbra is feleslegesnek tartja, mert valójában nincs semmilyen kvóta. De ha volna, akkor még az Országgyűlésben is hajlandóak lennének a kormány oldalán szavazni.

Kiszelly Zoltán politológus szerint egyértelműen arról van szó, hogy a párt „le akar szállni a döglött lóról”, az európai baloldali tömörülés vezetése (Molnár Gyula brüsszeli útján Martin Schultzcal, az Európai Parlament szocialista elnökével is egyeztetett) pedig ezt most meg is engedte nekik.

De akárhogy is nézzük, az MSZP próbálkozása teljesen hiteltelen, hiszen továbbra sem vállal fel egy fix álláspontot, hanem a régi recept szerint sumákol. Ez a kommunikáció leginkább a baloldal szimpatizánsait zavarhatja, hiszen továbbra sem egyértelmű, milyen döntést ajánlanak a szocialisták az egy hónap múlva esedékes kvótanépszavazáson.

Az MSZP sodródásával párhuzamosan a kisebb baloldali pártok – az Együtt, a PM és a MoMa – már azzal álltak elő, hogy közösen kampányolnak majd a népszavazás bojkottálása mellett. A DK is ebben érdekelt, ugyanakkor egy ilyen összeborulásban – ki tudja, miért? – mégsem vesz részt. Meglehet, nincs is rá ideje, mert éppen a saját portája rendbe rakásával van elfoglalva. Kerék-Bárczy Szabolcs, a Gyurcsány Ferenc vezette párt elnökségi tagja ugyanis miután a 168 Órában megírta, hogy „a DK politikája megbukott”, faképnél hagyta a tömörülést. Úgy tűnik tehát, hogy a kvóta szépen lassan felzabálja a baloldalt.

lokal.hu