Látványosan zuhantak a költségek

11_rezsi_mti.jpgJelentősen mérsékli a háztartások téli költségeit a kormány által végrehajtott rezsicsökkentés, amelynek köszönhetően a családok évente átlagosan 110 ezer forintot takarítanak meg. A program elindítása óta 821 milliárd forint maradt a fogyasztóknál. Az áram, a földgáz és a távhő ára is negyedével csökkent, de jellemzően csak utóbbi kettőt használja fűtésre a lakosság. A fővárosban több ház is áttért a gázfűtésről a távhőszolgáltatásra.

A lépéseknek köszönhetően mára hazánkban az ötödik legalacsonyabb az áram és a második legalacsonyabb a földgáz ára az európai uniós országok közül.

Az eredményt érdemes összevetni a 2010-es helyzettel, amikor a fizetésekhez viszonyítva az EU-ban a legmagasabb áron vásárolták a magyar háztartások a gázt, az áram ára pedig a második helyen szerepelt, így a háztartások jövedelmének a negyede vagy akár a fele is a rezsire ment el. A külföldi kézben lévő közműszolgáltatók az akkori kormány támogatásával 1040 milliárd forint profitot vittek ki az országból.

01_energiaarak_europa.jpg

A rezsicsökkentés kedvező hatásai között meg lehet említeni még a magyar családok pénzügyi erősödését, a megélénkült fogyasztást, a 2013 óta tartósan alacsony inflációt. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer létrehozásával javult a felhasználók fogyasztóvédelmi helyzete, a rezsicsökkentés nyomán a lakossági tartozások összege és a hátralékos fogyasztók száma is jelentősen mérséklődött. Az elmúlt négy évben a 30 napon túli hátralékok 40-50 százalékkal zsugorodtak az egyes szolgáltatásoknál.

A legfrissebb adatok szerint fűtésre elhanyagolható számú háztartásban használnak villamos energiát, a többség földgázzal vagy távhővel, esetleg fával melegíti otthonát. A Főtáv Zrt.-nél az ellátott háztartások száma a tavalyi fűtési idényhez képest bővült. A növekmény annak is köszönhető, hogy több, korábban gázzal fűtő épület kapcsolódott a távhőszolgáltatáshoz. Ilyen például a XVIII. kerületi Csontváry utca egyik épülete. A házban néhány éve saját gázkazánokat építettek, de azok sok meghibásodással, üzemszünettel járó, drága üzemeltetését megelégelték a lakók.

Miközben rendre hideg volt a lakásokban, gyakran merültek fel váratlan költségek a kazánok javítása miatt. Ezért a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy visszatérnek az üzembiztos és átlátható költségekkel működő távhőszolgáltatáshoz. Szintén tapasztalható az élénkülő ingatlanpiacon, hogy több jelentős új lakóparki ingatlanfejlesztésnél a távhő lehet a hőellátás alapja. Ennek egyik oka az alacsony üzemeltetési költség, de az is szempont, hogy a saját hőtermelő berendezés kiépítése és üzemeltetése nemkívánatos az új, korszerű épületekben.

(magyaridok.hu)